Пецко - (У)кажувања 2

Преземете го целиот стрип (.pdf 8.8MB)


Печатената верзија на публикацијата може да се добие во канцелариите на ФИООМ или во поранешните центри за поддршка на НВО.

 

„Моли му се на Бога, душо - Таа ќе те чуе!“

Никола Гелевски

Жените имаат само малку мозок, нивниот мозок е „каша“ а не „месо“, како машкиот; од размислување жените полудуваат, а образованието им ја суши утробата; имаат талкачки материци, помал капацитет на черепот, послаб состав на „елементите“; целото нивно знаење е составено од трачарење и од бапски деветини, а во нивните глави нема ништо корисно за развивање на умот; жените се создадени да бидат телесни садови - инкубаторот не мисли; впрочем, еден англиски адвокат кон крајот на 16-иот век ја искажа големата вистина за жените кога напиша дека секоја feme covert (мажена жена) е некој вид новороденче.

08.03.2014

http://okno.mk/node/36105
 

Опа цупа, грчка Смоквица!

Бранко Героски

Дебати за тоа колку чини изградбата на автопатиштата се водат во сите земји на Балканот. Во прашање се огромни пари, „повисоки“ интереси на западните земји и компании, а веројатно и крупни коруптивни зделки.

Така, на пример, автопатот Приштина - Тирана се гради по цена од 10 до 15 милиони евра за километар. Зделката е доделена без тендер. Гради американската фирма „Бехтел“. Се е јасно, нели?

07.03.2014

http://www.plusinfo.mk/mislenje/1366/Opa-cupa-grchka-Smokvica
 

Што е груевизмот?

Никола Гелевски

Груевизмот е: посекотина која одбива да се претвори во лузна и постојано капе крв, садо-мазохистички клуб, идентитет сфатен како страв, перверзна верзија, малтретирање, казна, сеча, нешто што мора да дојде, провалија, владеење на најлошите, колективен комплекс на пониска вредност (освета на кецарошите, заговор на неталентираните), најниска точка на депресија (историско дно на македонската нација), конечно самоуништување (комично самоунижување), организирано злосторничко здружување, непрегледна корупција, изгубеност во простор и време, Вила Шашка, шапшаланат, апашанат, сатрапија, деспотија, демократура, наци болшевизам...

04.03.2014

http://okno.mk/node/35986
 

Поетика на кривотворењето

Никола Гелевски

Фасадното сквернавање на едно од најиконичните дела во историјата на македонската архитектура, зградата на Владата, е злостор од огромни размери, пред сè во симболична и културна смисла. Тој злостор ги надминува дури и „талибанските“ варваризми (рушењата на култните будистички фигури во Авганистан, на пример), зашто овде уништувањето перверзно се извршува преку камуфлирање и прерушавање (менување на рувото). Во персискиот јазик постои чудесен израз: war nam nihadan, што значи да убиеш некого, да му го закопаш трупот, а потоа преку него да засадиш цвеќе за да се сокрие гробот. Целиот манијакален „проект“ СК014 е токму тоа: убивање и „асанација“ на теренот со најужасно вештачко цвеќе.

25.02.2014

http://okno.mk/node/35808
 

Тодор Живков е претходник на Никола Груевски

Никола Гелевски

Точно е, Груевски во речиси сите политики е фрапантно координиран со новите неофашистички водачи од типот на Лукашенко или Орбан. Но, точно е и дека македонскиот пастир многу наликува на некогашните тоталитарни водачи од комунистичкиот блок, Николае Чаушеску и Тодор Живков, да речеме. На оваа банална вистина ме потсети книгата на Чавдар Маринов, „Македонското прашање од 1944 до денес“, чии делови беа објавени и на Окно.

18.02.2014

http://okno.mk/node/35634
 

Светот на сништата и катастрофите

Никола Гелевски

Факт е дека македонската држава нераскинливо е поврзана со антифашизмот, со Народно ослободителната борба, со Комунистичката партија и на Македонија и на Југославија. Тоа се важните и во голема мера светли моменти на нашата историја, настани и идеи од кои произлегуваме и како народ и како држава, а богами и како поединци кои веруваат во мирот, правдата, рамноправноста, во интеграциите и во вечната идеја дека подобар свет е можен! Лично, сметам дека тие идеи не се само светлото минато на Македонија во рамките на СФРЈ туку се и идеи кои допрва, со мизерниов развој на капитализмот, не само кај нас, ќе добиваат на важност.

28.01.2014

http://okno.mk/node/35100
 


Страница 1 од 74

 

Вкупно поддржувачи - 5428.
  • 216 преку веб сајтот.
  • 3628 во тетратката за поддршка
  • 176 преку имејл
  • 1408 членови на facebook

 


facebook-64x64
Flickr_logo_gem

Пецко (У)кажувања

Овој пат нема да поминете!

gem-ovoj-pat-nema-da-pominete-w200

Преземете го текстот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb]

Втор манифест на Граѓани за европска Македонија: против молчењето

manifest-molcenje-baner

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [vla], [bos], [srp], [tur], [rmy]

Манифест за Европска Македонија

Manifest_makedonski

Преземете го Манифестот на следниот јазик: [мак], [eng], [alb], [srp], [bos], [tur], [rmy]